آزمایش ید ادرار

ید یکی از ریز مغذی هایی است که به میزان 20 الی 50 میلی گرم در بدن انسان وجود دارد و حدود 70 الی 80% آن در غده ی تیروئید می باشد. ید در دستگاه گوارش به راحتی جذب شده و پس از جذب به غده ی تیروئید رفته و قسمت قابل توجهی از آن برداشت می شود.حدود 35% از جمعیت دنیا دریافت ناکافی ید داشته و در معرض خطر کمبود ید و اختلالات مربوط به آن می باشند .

 

دریافت ناکافی ید در طول زندگی می تواند منجر به نواقص ذهنی و گواتر در کودکان و بالغین شود و در دوران بارداری با مشکلاتی از قبیل آنورمالی های  مادر زادی و مرده زایی همراه است . دریافت نا کافی ید در دوره ی بارداری می تواند منجر به صدمه مغذی غیر قابل برگشت در جنین شود.

 

راه دفع ید از طریق ادرار است، لذا آزمایش ید ادرار تنها نشانگر ساده، در دسترس ومقرون به صرفه جهت سنجش وضعیت ید است واز آنجاکه اکثریت ید دریافت شده توسط بدن از طریق ادرار دفع می شود به عنوان یک شاخص حساس برای دریافت فعلی ید محسوب شده و همچنین می تواند تغییرات اخیر در دریافت ید را منعکس نماید.

 

مقادیر مورد نیاز ید در طی بارداری و دوران شیردهی به دنبال تغییرات متابولیک به طور فزاینده ای افزایش می یابد.به هنگام بارداری تولید هورمون تیروئیدی مادر ( تیروکسین) به طور افزایشی تنظیم می شود و انتقال تیروکسین و ید از مادر به جنین برای رشد مناسب مغز و عملکرد تیروئید در جنین ضروری خواهد بود.

 

اگرچه میزان تولید هورمون تیروئید در زمان شیر دهی به حالت نرمال برمی گردد، میزان مورد نیاز ید همچنان افزایش یافته باقی می ماند زیرا مادر شیرده تنها منبع تامین کننده ید مورد نیاز نوزاد شیرخوار است.

 

در ایران به طور گسترده ای کمبود ید وجود دارد.چند سالی است که وزارت بهداشت و وزارت صنایع اقدام به تهیه نمک ید دار برای رفع این مشکل نموده است.ید در مواد غذایی مختلفی وجود دارد و بهترین منابع غذایی آن انواع سبزیجات مثل اسفناج می باشد.

تنها راه تشخیص کمبود ید، آزمایش ید ادراری است و تنها راه اطمینان از درمان و جبران رفع کمبود ید نیز آزمایش ید ادراری است.

 

 

Epidemiologic criteria for assessing iodine nutrition based on median urinary iodine concentrations.

Iodine intake Median urinary iodine (ug/L)
Pregnant women
Insufficient <150
Adequate 150-249
Above requirements 250-499
Excessive* >500
Lactating women** and children aged less than 2 years
Insufficient <100
Adequate ≥100

*The term "excessive" means in excess of the amount required prevent and control iodine deficiency

**Although lactating women have the same requirement as pregnant

Women, the median urinary iodine is lower because iodine is excreted in breast milk (6)

 

 

Reference:

 Iodine status worldwide: WHO global database on iodine deficiency. Geneva: World Health Organization; 2004.1

(http:// whqlibdoc.who.int/publications/2004/9241 592001.pdf, accessed 20 August 2013)

WHO/UNICEF/ICCIDD. Assessment of iodine deficiency disorders and monitoring their elimination: a guide for programme managers, 3rd ed. Geneva: World Health Organization; 2007

(http://whqlibdoc.who.int/publications/2007/9789241595827_eng.pdf accessed 20 August 2013)

Gibson R, editor. Principles of nutritional assessment, Oxford: Oxford University Press; 2005. 4. WHO Secretariat, on behalf of the participants of the Consultation. Prevention and control of iodine deficiency in pregnant and lactating Women and in children less than 2-years-old: conclusions and recommendationS Of the Technical COnSultation. Public Health Nutr 2007; 10:1606-11. 5. Beckers C, Reinwein D. The thyroid and pregnancy. Stuttgart: Schattauer, 1991

تماس

  • آدرس :  پاسداران، بالاتر از سه راه ضرابخانه، روبروی باشگاه بانک مرکزی، خیابان رفیق دوست(دشتستان دهم)، پلاک 2
  • ایمیل  :  info (at) saeedlab (dot) com
  • اینستاگرام :  saeedmlab@
  • تلفن   :  79529-021

نماد اعتماد

موقعیت جغرافیایی

سایت شما برای نمایش بهتر نیاز به استفاده از کوکی دارد Cookie policy. I accept cookies from this site.Agree